Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Påskeblomst, hvad vil du her

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, April 15, 2019 21:46:11

Hvis man i de kommende dage gør kirkegang til en del af påskeferieplanerne, er der en god sandsynlighed for, at man vil løbe på ”Påskeblomst, hvad vil du her”, som med tiden er blevet en af de mest benyttede påskesalmer. Men selvom den oprindeligt er over 200 år gammel, er den først kommet med i salmebogen i 1953, og det endda efter nogle ændringer, der flyttede fokus fra salmens ophavsmand N. F. S. Grundtvig til at handle mere om historien om Jesu genopstandelse.

For i sin originale form er ”Paaske-Liljen”, som digtet hed ved udgivelsen i 1817, i høj grad selvbiografisk. Ifølge både Videncenter for Sang og en salmegennemgang i Kristeligt Dagblad blev en påskelilje dengang anset som noget ”bondsk” og som en ukrudtsblomst a la mælkebøtten, og hvis man kaldte nogen for en påskelilje var det nærmest et skældsord, i hvert fald i dele af det københavnske åndsliv, som Grundtvig i den periode følte sig uvelkommen i efter en omstridt bogudgivelse nogle år før. Den ”bondeblomst fra landsbyhave uden duft og pragt og skær”, der synges om i første vers er i høj grad den udstødte Grundtvig selv, og det selvbiografiske aspekt var medvirkende til, at salmen ikke uden videre gled ind i datidens gudstjenester, heller ikke efter komponisten Carl Nielsen skrev sin nu så kendte melodi i 1910.

Men på et tidspunkt blev der ryddet op i de mange oprindelige vers, og nogle få ord blev ændret, så det samlede billede af påskens budskaber om håb og genopstandelse stod langt klarere, og i 1930’erne begyndte ”Påskeblomst, hvad vil du her” derfor at finde vej til valgmenigheder og frikirker. I den reviderede salmebog fra 1953 blev der endelig plads til Grundtvigs påskedigt, og det bliver der også i kirker over hele landet om få dage.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.