Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Du kom med alt det, der var dig

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, April 09, 2019 21:55:13

Navnet Jens Rosendal ringer måske ikke en klokke hos alle, men Rosendal er den nulevende danske digter, der har flest sange med i Højskolesangbogen, og hans elskede sange og salmer er omdrejningspunktet i en ny bog om den 86-årige digter. Bogen bærer samme titel som hans mest kendte sang, ”Du kom med alt det, der var dig”, som over flere årtier har vokset sig til at være en af de mest afholdte fællessange.

Jens Rosendal er vokset op i et indremissionsk hjem i Vendsyssel, og da han var 50 år gammel, var han både gift og far til tre, så det stod ikke skrevet nogen steder, at han skulle forelske sig hovedkulds i en meget yngre mand. Men som lærer på Løgumkloster Højskole mødte han i 1981 den blot 19-årige Ulrik, og det var til Ulrik, han skrev sin forelskelsessang. Fordi den var så personlig, blev den på det tidspunkt lagt i skrivebordsskuffen, og først da han nogle år senere lavede en teateropsætning af eventyret om Klods-Hans med en gruppe højskoleelever, fik andre ”Du kom med alt det, der var dig” at høre. Den passede nemlig til slutscenen i stykket, hvor prinsessen beslutter, at hun vil gifte sig med Klods-Hans.

Lige som det tog ham mange år at springe ud som homoseksuel, tog det også mange år for denne sang at blive udbredt. ”Jeg mere kravlede end sprang. Det samme kan man faktisk sige om ’Forelskelsessang’. Den er også kravlet frem, helt uden lancering. Den begyndte med at blive sunget på nogle efterskoler og højskoler, og så har den bredt sig ud over det hele. Nu bruges den alle steder og ved alle lejligheder, både i kristne og ikke-kristne sammenhænge”, fortæller Jens Rosendal i den nye bog af Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt, som udkom i sidste uge. Jens Rosendal var kærester med Ulrik i knapt tyve år, før Ulrik pludselig døde af et hjertestop, blot 39 år gammel, og efterfølgende skrev Rosendal endnu en sang til ham, ”Kærlighedssang ved et tab”. De to sange hører sammen, og kan synges på hinandens melodier. Og som Jens Rosendal pointerer i den nye bog, så er budskabet i de to sange det samme, selvom anledningerne var vidt forskellige: At livet, det er livet værd.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.