Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Dem fra Hvidsten Kro...

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, June 24, 2019 20:20:06

En af de mest kendte overleveringer om livet i Danmark under 2. verdenskrig handler om Hvidstensgruppen og henrettelsen af otte af gruppens medlemmer den 29. juni 1944. Hvidstengruppens bedrifter er levet videre på forskellige måder, blandt andet i Lars Lilholts sang ”Hvidsten Kro” fra 1994, som fik fornyet opmærksomhed i forbindelse med filmen ”Hvidsten Gruppen” i 2012. Dengang fortalte Lars Lilholt til NORDJYSKE, at han som 10-årig hørte om Hvidstengruppen for første gang. På vej hjem fra Randers til Aalborg efter en fodboldkamp gjorde hans far stop på Hvidsten Kro, hvor han efter en gang æggekage og en Valash-sodavand fortalte om den ældre dame, Gudrun Fiil, som stadig drev kroen, sådan som hun havde gjort sammen med sin mand Marius under krigen. Historien om Marius Fiil og de andre gjorde stort indtryk på den 10-årige Lars, og da han cirka 30 år senere skrev sin sang om modstandsfolkene fra Hvidsten, konsulterede han Fiil-parrets datter Gerda for at sikre sig, at de historiske oplysninger i sangen var korrekte.

På lørdag er det 75 år siden, otte af Hvidstengruppens medlemmer blev henrettet, og den dag åbner Museum Østjylland i Randers udstillingen ”Modstand” om både Hvidstengruppen og modstandsgrupper i resten af landet. Ved åbningen fremfører sanger og skuespiller Niels Skousen også sin sang ”Ryvangen”, som handler om området i Hellerup nord for København, hvor besættelsesmagten henrettede modstandsfolk, og hvor der i dag er mindelund for de faldne.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2094