Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Vi elsker vort land, men ved midsommer mest

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, June 18, 2019 21:07:41

På søndag samles vi omkring sankthansbålene midsommerfejring, båltaler og fællessang. Det næsten ufravigelige sangvalg er Holger Drachmanns tekst ”Vi elsker vort land” fra 1885, som oprindeligt indgik i eventyrspillet ”Der var engang” med melodi af P. E. Lange-Müller. Med tiden blev den kendt som ”Midsommervisen”, og når mange gennem årene har kæmpet med at lære melodien til denne vise, skyldes det, at den netop er skrevet til en professionel tenor og et teaterkor, som bedre kunne håndtere de komplicerede tonespring og taktændringer mellem 9/8-takt, 3/4-takt og 2/4-takt. Den slags er en stor mundfuld for menigmand, og det var årsagen til at DR-journalisten Kirsten Jacobsen i 1980 foreslog, at de noget mere folkelige musikere i Shu-bi-dua skulle skrive en ny melodi til Drachmanns velkendte ord.

Shu-bi-dua havde ofte skrevet en ny tekst til en eksisterende melodi, men aldrig omvendt, så opgaven var uvant, men ikke umulig. Forsanger Michael Bundesen fortæller i selvbiografien ”Alting har en ende”, at guitarist Michael Hardinger fremtryllede den nye melodi på noget, der lignede et kvarter. De ændrede ”gravhøje” til ”gravhunde” og skilte sig af med det oprindelige fjerde vers om, at ”Vi elsker vort land, og vi hilser den drot, som har prøvet og valgt sig den rette fyrstinde”, da det henviser specifikt til handlingen i eventyrspillet ”Der var engang” – og så var ”Midsommervisen” blevet til ”Midsommersangen”. Melodien vandt manges hjerter og blev populær ved sankthansbålene, men ”Midsommersangen” blev på sin vis også en pinlig affære for Shu-bi-dua. Sankthansaften i 1980 skulle bandet optræde i tv, og for en sjælden gangs skyld var det ikke live, men playback. Trommeslager Bosse Hall Christensen havde i stigende grad svært ved at passe sine pligter i bandet på grund af alkoholproblemer, og det blev meget synligt den aften, fortæller Michael Bundesen i sin selvbiografi: ”Det var tydeligt, da kameraet panorerede over til Bosse under Midsommersangen. For i præcis det øjeblik fløj Bosses ene trommestik ud af hans højre hånd og ramte gulvet. Han var tvunget til at bøje sig ned og samle trommestikken op, men trommerne og sangen fortsatte”. Playback-modellen var afsløret med al tydelighed, og Bundesen måtte om og om igen kommentere det lille udfald i pressen. Men ”Midsommersangen” blev stående som en nyklassiker ved de danske sankthans-arrangementer.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2092