Musikbrevkassen

Spørgsmål: Brevkasse

Posted by Tor Bagger Mon, August 19, 2019 19:38:31

Hej Tor

Jeg håber du kan hjælpe mig, det drejer sig om min datter der havde hørt en melodi i radioen, men kan ikke huske hvad program det var. Hun mener det var Kim Larsen der sang, men hørte ikke tittel på melodien, han sang mange gange i teksten “ung for evigt” men det hedder den ikke. Jeg har ledt på de nye sange med Kim Larsen, der er udkommet i år men kan ikke finde den. Kan det være en anden min datter forveksler Kim Larsen med en lignende stemme. Håber du kan hjælpe mig.

Mvh Jens Chr Jensen, Svenstrup.

Hej Jens - og datter

Jeg kan selvfølgelig ikke med sikkerhed vide, hvad din datter har hørt, men jeg har et godt bud: For tre år siden udgav rockbandet Volbeat nummeret "For evigt", som stadig er meget populært, og her er det Johan Olsen fra gruppen Magtens Korridorer, der synger omkvædet med de mange gentagelser af "For evigt, måske for evigt". Netop Johan Olsen kan i nogle sammenhænge lyde lidt som Kim Larsen, så for mig at se er der nogle brikker, der passer ganske godt sammen her.

Med venlig hilsen

Tor BaggerKalenderdebat for beatlesologerMusiknyheder

Posted by Tor Bagger Mon, August 19, 2019 19:29:22

Hvornår var sidste gang, The Beatles var i studiet? Det er et spørgsmål, som rockhistoriens skriftkloge kan diskutere til evig tid, for alt efter temperament er der flere forskellige datoer, der kan tælle som den sidste studiedag for alle tiders største band. Nogle opfatter Paul McCartney, George Harrison og Ringo Stars færdiggørelse af John Lennons sange ”Free As a Bird” og ”Real Love” i midten af 1990’erne som de sidste studiedage for The Beatles, selvom Lennon naturligvis kun var til stede på bånd. En anden dato handler om albummet ”Let It Be”, der blev indspillet som det næstsidste og udgivet som det sidste studiealbum, men der var nogle sidste justeringer i 1970 inden udgivelsen, som for nogle fans tæller som slutdatoen for bandet – men heller ikke her var alle fire i samme lokale på én gang. Derfor er der en tredje ”trosretning”, der holder på, at de sidste rigtige Beatles-dage var i august 1969, altså for 50 år siden, og til denne linje hører også en dejligt klar symbolik i og med, at det var i forbindelse med indspilningen af nummeret med den sigende titel ”The End”.

The Beatles arbejdede gennem over flere uger med ”The End”, som skulle være den afsluttende del af et medley på albummet ”Abbey Road”. Fra starten varede ”The End” blot 1 minut og 20 sekunder, men med tilføjelserne af Ringo Stars eneste trommesolo i Beatles-årene samt de øvrige tre medlemmers tredobbelte guitarsolo udviklede nummeret sig hen over sommeren 1969. Den 18. august blev de allersidste optagelser lavet, og fortællingen om The Fab Four kunne rundes af med de ord, Paul McCartney skrev med William Shakespeare i tankerne, eftersom han gerne ville skabe en fin kuplet, det vil sige to verslinjer med rim og pointe, ligesom den store digter var en mester i: ”And in the end the love you take – is equal to the love you make”. The End.Spørgsmål: De Nattergale og kontantautomatenBrevkasse

Posted by Tor Bagger Mon, August 12, 2019 20:50:34

Hej Tor

Jeg kan huske (noget af) et nummer med De Nattergale, men jeg kan ikke finde det nogen steder. Jeg tror det begynder med ”Kender du det”, og så handler det om at skulle hæve penge i en kontantautomat, som ikke virker (jeg kan se, der findes en sang med Carsten Knudsen fra De Nattergale, der hedder ”Kender du det”, men det er ikke den!) Den MÅ kunne opdrives!

Hilsen Torben

Hej Torben

Det er årtier siden, jeg sidst har hørt og set den, men jeg kan godt huske nummeret, som er mere show end egentlig sang. ”Hva’ tænker de da o i æ Folketing”, som den også kaldes, er nemlig et nummer, Uffe Rørbæk spiller på et ikke-eksisterende trommesæt, hvor hver tekstlinje lyder som tromme- eller bækkenslag. Det findes ikke på nogen af De Nattergales plader, men har været med i et show og en tv-optræden.

Med venlig hilsen

Tor BaggerEnglelyd og salmesang gennem 450 årMusiknyheder

Posted by Tor Bagger Mon, August 12, 2019 20:48:50

En vigtig del af den danske sangskat findes i salmebogen, som gennem tiden er udkommet i tolv forskellige autoriserede salmebøger, og forleden var der 450 års-jubilæum for den allerførste af slagsen. Efter reformationen begyndte dansksprogede salmer at vinde indpas i kirkerne, og da den første salmebog med kongens autorisation udkom den 10. august 1569, fik Danmark for første gang en fælles salmebog, der skulle bruges i alle kirker. Titlen var ”Den danske Psalmebog” – eller ”Den danske Psalmebog, met mange Christelige Psalmer, Ordentlig tilsammenset, formeret oc Forbedret”, hvis man tog det hele med. Prisen var omtrent den samme som prisen på en ko, men så fik man også 269 salmetekster og melodier, som præst og latinskolerektor Hans Thomissøn sammen med sin far havde indsamlet eller oversat. Selvom det nu er 450 år siden, er der flere af salmerne, som har overlevet frem til i dag, blandt andre ”Vor Gud han er så fast en borg” og en tidlig udgave af ”Julen har englelyd”. Hen over efteråret markeres jubilæet flere steder.Over the Rainbow i 1939Musiknyheder

Posted by Tor Bagger Mon, August 12, 2019 20:44:27

På torsdag er det 80 år siden, at et biografpublikum i Grauman’s Chinese Theatre i Hollywood overværede premieren på det, der skulle blive en ægte filmklassiker, ”Troldmanden fra Oz”. Få minutter inde i filmen blev de også introduceret for sangen ”Over the Rainbow”, der skulle blive mindst lige så populær og ikonisk som filmen. Det var ellers snublende tæt på, at ”Over the Rainbow” ikke havde fået lov til at komme med i filmen, for den blev klippet ud, efter spidserne i filmselskabet MGM havde gennemset en tidlig udgave af ”Troldmanden fra Oz”. De syntes, at balladen trak tempoet ud af filmen helt fra starten, og at den ikke passede til en lille pige på en gård. Men et par af filmens hovedansvarlige satte hælene og truede med at forlade projektet, hvis ”Over the Rainbow” forsvandt. De fik heldigvis deres vilje – og den unge hovedrolleindehaver Judy Garland fik en signatursang, der fulgte hende resten af livet.Beverly Hills vender tilbageMusiknyheder

Posted by Tor Bagger Tue, August 06, 2019 20:16:49

For især 1990’ernes ungdom er der noget særligt i vente i denne uge, for flere af stjernerne fra årtiets helt store ungdomsserie ”Beverly Hills 90210” vender tilbage på tv-skærmen. I dag er der amerikansk premiere på den nye serie ”BH90210”, som mange allerede har fået en morsom forsmag på via internettet. I et par måneder har der floreret en reklame for serien, hvor skuespillerne bag blandt andre rollerne Brandon, Brenda, Kelly og Steve oplever, at dagligdagsting som vækkeure, hårtørrere og kaffemaskiner pludselig lyder som titelmelodien til deres gamle successerie. Det let genkendelige tema fra ”Beverly Hills 90210”, der dukker op igen og igen i reklamen, bliver uløseligt forbundet med serien, men hvad de færreste nok husker er, at de første afsnit i 1990 havde en anden kendingsmelodi. Guitaristen Jeff Baxter, der har været med i bands som Steely Dan og Doobie Brothers og har spillet med et hav af store stjerner, stod bag den oprindelige temamelodi, men som man kan høre på Youtube var 1980’ernes ekko ikke klinget helt ud endnu på den oprindelige temamusik. Kort efter blev den skiftet ud med John E. Davis’ nu legendariske ”Beverly Hills 90210”-tema.

Om kendingsmelodien også bliver brugt i den nye serie ”BH90210”, eller om det kun var en gimmick i reklamen for serien, får amerikanerne at se på FOX-kanalen onsdag aften, og herhjemme dukker den nye serie op på TV 2 Zulu på fredag. ”BH90210” bliver ikke en egentlig fortsættelse af 1990’ernes serie, men bevæger sig på et meta-niveau, hvor skuespillerne fra dengang spiller sig selv i en fiktiv situation, hvor de forsøger at genoplive den gamle serie.Spørgsmål: Hvad handler "Joanna" om?Brevkasse

Posted by Tor Bagger Tue, August 06, 2019 20:12:36

Kære Musikbrevkasse!

Kim Larsens Joanna-sang er fantastisk og jeg nyder at synge og høre den. Mine børn er også vilde med den og jeg synger den ofte for den yngste som godnatsang. Men så blev jeg lidt nysgerrig på om Kim havde en dybere mening med teksten ud over at det er en glad sang om at tage ud at opleve noget.

Dbh Nicolai

Kære Nicolai

Jeg har endnu til gode at se et interview eller lignende, hvor Kim Larsen selv direkte har forklaret meningen med eller sine intentioner bag "Joanna", så mit svar falde i kategorien "Fortolkninger og kvalificeret gætværk". Som teksten fortæller, handler det om at længes efter det sted, hvor man kan drømme, udvikle sig og være sig selv - og et sted, "hvor man ikke bare skal passe sig selv". Men med til historien hører også, at sangen er skrevet og indspillet i 1973, hvor Kim Larsen og de andre medlemmer af Gasolin' stadig havde deres gang i de besatte bygninger på Christianshavn i København. Det var blot få år efter, at de unge slumstormere, som de blev kaldt, havde været nødt til at forlade Sofiegården, som var den mest kendte af de besatte bygninger i årene omkring ungdomsoprøret. Det er svært ikke at læse denne kamp for fristeder med et særligt sammenhold ind i "Joanna"-længslen efter at komme til "et sted, hvor man ikke bare skal passe sig selv".

Med venlig hilsen

Tor BaggerSpørgsmål: 10 år senereBrevkasse

Posted by Tor Bagger Tue, July 30, 2019 20:11:01

Hej Tor

Har du set DR 3 serien ”10 år senere” om bøsseparret, der kæmper med krise i forholdet. Ret sjovt og rammende (også for heteromand som mig). I starten af det sidste afsnit er der en sang, som lyder helt fantastisk. Hvad/hvem er det?

Mvh. Jonathan

Hej Jonathan

”10 år senere” kan også få min anbefaling med på vejen, og det samme kan sangvalget gennem alle seks afsnit. Sidste episode begynder med en scene fra hovedpersonernes tidlige forelskelse i 2008 til tonerne af en sang, som dog er fra 2003. Det drejer sig om ”I Don’t Know What It Is” med sangeren Rufus Wainwright.

Med venlig hilsen

Tor Bagger