Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Spørgsmål: Brudens far

BrevkassePosted by Tor Bagger Mon, June 24, 2019 20:23:15

Hej Tor

I anonymitet: Jeg er så småt begyndt at tage noter til talen til min datters bryllup. Jeg har engang hørt en vise, hvor en far mindes tiden med sin datters opvækst ifm. at hun skal giftes. Jeg har en idé om, at jeg vil kunne låne lidt derfra, men jeg kan sgutte finde den. Siger det dig noget?

Mvh ”brudens far”

Hej!

Du leverer faktisk selv den ledetråd, du søger. For hvis jeg ikke tager helt fejl, så er det ”Brudens far”. Man kan diskutere, om det kan kaldes en vise, for det er Osvald Helmuth, der taler hen over pianistens melodi. ”Klokken slår, tiden går”, som han konstaterer i den bittersøde tekst om, at datteren for alvor flyver fra reden. ”Brudens far” stammer fra ABC-Revyen i 1952.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2096

Spørgsmål: Susanna fra 80'erne

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, June 18, 2019 21:09:51

Hej Tor

Jeg leder efter en sang fra nok midten af firserne, der formentlig hedder noget med ”Susannah”. Det er virkelig mange år siden jeg har hørt den. Festlig sang med publikum, der hujer osv.

Kh Birgitte

Hej Birgitte

Det var et hollandsk band, der udgav nummeret over to omgange. Først på hollandsk i 1983 som VOF De Kunst med sangtitlen ”Suzanne” og så i 1984 på engelsk som The Art Company, hvor nummeret hed ”Susanna”. Nogle år senere indspillede Ricky Martin den også på spansk som ”Susana” på sit debutalbum.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2093

Spørgsmål: Tu-tu-tusindben

BrevkassePosted by Tor Bagger Mon, June 10, 2019 20:14:13

Hej Tor

Min lille datter går tit og synger ”Tu-tu-tusindben”. Ligesom jeg selv gjorde i den alder, tror jeg. Men så er jeg blevet nysgerrig. Hvem/hvad har lavet den mærkelige børnesang?

Kh Helene

Hej Helene

Sangen "Tusindben" stammer fra 1983 og var med Dr. Phil, som var kunstnernavnet for dansk-englænderen Phil Barrett. Han spillede i en periode med Kim Larsen, var tekniker for bl.a. Snapshot og producerede for flere grupper, men han fik altså også egen mærkværdige succes i 1983 med nummeret om det forelskede tusindben.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2091

Spørgsmål: Sangen om Limfjordstunnellen

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, June 04, 2019 07:52:52

Hej Tor

Jeg har lige en en lille svær opgave til dig. I 1969 skrev min kusine Gerda Madsen, Vildmosen, en melodi som Vendsyssel Tidendes redakstionssekretær Bruno Hansen skrev tekst til. Den blev vinder i en konkurrence som blev udskrevet i forbindelse med Limfjordstunnellens indvielse. Den blev sunget af Bjørn Tideman. Jeg havde forventet at den var blevet fremført i Lokaltv eller i Nordjyllands radio i forbindelse med den netop afholdte 50 års jubilæum. Men nej. Så har jeg været på nettet for at lede efter den, men uden resultat. Det er som om den er sunket i jorden. Jeg er interesseret i såvel plade som eventuelle noder. Kan du hjælpe?

Venlig hilsen
Helge Wittrup, fhv. erhvervschef i Sæby

Hej Helge

Den er svær at opdrive, men helt sunket i jorden er den heldigvis ikke. Sangen hed "I Danmarks ny tunnel" og var rigtigt nok skrevet af Gerda Madsen og Bruno Hansen - men selveste Volmer-Sørensen står faktisk også optegnet som værende blandt ophavsmændene. På B-siden af Bjørn Tidmand-singlen, der blev udgivet dengang i 1969, fandtes "Ned under jorden", der blev nr. 2 i tunnelsang-konkurrencen. Den gamle single købes brugt på nettet, f.eks. her eller her, eller den kan bestilles hjem til dit lokale bibliotek. God tur under Limfjorden!

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2088

Grundlovsord på gamle mindesten

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, June 04, 2019 07:47:08

I morgen onsdag er det valgdag til Folketinget, det er Fars Dag i butikkerne, og det er grundlovsdag med alle de traditioner, det medfører. Ved møder og grundlovsstævner landet over vil der blive sunget ”Jeg elsker de grønne lunde”, for selvom grundlovsdag ikke nævnes med et eneste ord i sangen, er sangen siden sin tilblivelse for knapt halvandet hundrede år siden blevet forbundet med grundlovsdag. Johannes Helms skrev da også teksten til ”Jeg elsker de grønne lunde” i forbindelse med en grundlovsfest ved Eremitagen nord for København i 1873. Dengang blev den sunget på melodien til ”I alle de riger og lande”, inden komponisten Albert Møller nogle år senere skrev den melodi, der bruges i dag. Men ikke kun ved grundlovsfester har Johannes Helms’ ord fået en blivende betydning.

Johannes Helms var nemlig ikke kun digter og lærer, men også tidligere soldat, og han havde som soldat i Sønderjylland deltaget i treårskrigen (1. Slesvigske Krig) midt i 1800-tallet, og teksten til ”Jeg elsker de grønne lunde” blev udgivet i samlingen ”Soldaterliv i krig og fred”. Den gamle soldats nationalfølelse skinnede igennem i hans tekster, og et uddrag af ”Jeg elsker de grønne lunde” kan ses på i hvert fald 25 af landets mindestene efter genforeningen i 1920 og befrielsen i 1945. Blandt andet genforeningsstenen i Dybvad i Vendsyssel og befrielsesstenen i Ejerslev på Mors bærer Helms’ afsluttende linjer fra hans grundlovssang: ”End er der en Gud for oven, der råder for Danmarks sag”.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2087

Spørgsmål: Pausesang i Eurovision

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, May 28, 2019 21:59:55

Hej Tor

I Melodi Grand Prix forleden var der et israelsk band i en af pauserne, der optrådte med en meget smuk sang. Der var en blind pige, en mand med downs syndrom o.m.a. Men det var sangen jeg rigtigt bed mærke i. Hvor finder jeg den?

Kh Helene

Hej Helene

Bandet, der optrådte i en af pauserne i semifinalen forrige torsdag, hedder Shalva Band, og nummeret, de optrådte med, var ”A Million Dreams”. Sangen er ikke deres egen, men stammer oprindeligt fra musicalfilmen ”The Greatest Showman” og findes også i en version med sangerinden P!nk.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2086

Spørgsmål: The land of love

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, May 21, 2019 22:14:58

Hej Tor

Jeg leder efter en sang som jeg hørte i 60'erne (eller måske 70'erne). Jeg har ledt alle vegne, så nu er du mit sidste håb. Omkvædet lyder: ”take me to the land of love”. Teksten: “Bus come up and I don't have a pence, But my little girl is waiting there. Driver can you help me, pleace can you help me, take me to the land of love, take me to the land of love” (forkortet, red.).

Venlig hilsen

Inge Lise

Hej Inge Lise

Der er et vist forventningspres i at være det sidste håb, men jeg kan heldigvis godt hjælpe dig. Sangen, der passer til det meste af den tekst, du husker, hedder "Land of Love". Det var den svenske gruppe Slam Creepers, der i 1969 udgav "Land of Love" som en af deres sidste singler, inden bandet gik i opløsning, og frontmanden Björn Skifs fortsatte karrieren på en egen hånd og med stor succes. Du kan genhøre "Land of Love" på Youtube.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2084

Spørgsmål: Svigermor og det kolde bord

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, May 14, 2019 20:16:32

Hej Tor

Der var en gang en sang om ”svigermor”, som jeg husker fra min barndom ved radiohøjtaleren. Altså en hyldest til svigermor vel og mærke. Hvem var det egentlig dengang?

Kh Charlotte

Hej Charlotte

Det var Jørgen Winckler, som i 1960 sang ”Svigermor” om kvinden, han forgudede, blandt andet fordi ”der er alt på hendes kolde bord”. Hvis man læser på omslaget til pladen, er sangen skrevet af Walther Lance og Jack Berry, men disse to navne var reelt pseudonymer for Jørgen Winckler selv og hans noget mere berømte bror Gustav Winckler.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2081
Next »