Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Påskeblomst, hvad vil du her

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, April 15, 2019 21:46:11

Hvis man i de kommende dage gør kirkegang til en del af påskeferieplanerne, er der en god sandsynlighed for, at man vil løbe på ”Påskeblomst, hvad vil du her”, som med tiden er blevet en af de mest benyttede påskesalmer. Men selvom den oprindeligt er over 200 år gammel, er den først kommet med i salmebogen i 1953, og det endda efter nogle ændringer, der flyttede fokus fra salmens ophavsmand N. F. S. Grundtvig til at handle mere om historien om Jesu genopstandelse.

For i sin originale form er ”Paaske-Liljen”, som digtet hed ved udgivelsen i 1817, i høj grad selvbiografisk. Ifølge både Videncenter for Sang og en salmegennemgang i Kristeligt Dagblad blev en påskelilje dengang anset som noget ”bondsk” og som en ukrudtsblomst a la mælkebøtten, og hvis man kaldte nogen for en påskelilje var det nærmest et skældsord, i hvert fald i dele af det københavnske åndsliv, som Grundtvig i den periode følte sig uvelkommen i efter en omstridt bogudgivelse nogle år før. Den ”bondeblomst fra landsbyhave uden duft og pragt og skær”, der synges om i første vers er i høj grad den udstødte Grundtvig selv, og det selvbiografiske aspekt var medvirkende til, at salmen ikke uden videre gled ind i datidens gudstjenester, heller ikke efter komponisten Carl Nielsen skrev sin nu så kendte melodi i 1910.

Men på et tidspunkt blev der ryddet op i de mange oprindelige vers, og nogle få ord blev ændret, så det samlede billede af påskens budskaber om håb og genopstandelse stod langt klarere, og i 1930’erne begyndte ”Påskeblomst, hvad vil du her” derfor at finde vej til valgmenigheder og frikirker. I den reviderede salmebog fra 1953 blev der endelig plads til Grundtvigs påskedigt, og det bliver der også i kirker over hele landet om få dage.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2068

Du kom med alt det, der var dig

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, April 09, 2019 21:55:13

Navnet Jens Rosendal ringer måske ikke en klokke hos alle, men Rosendal er den nulevende danske digter, der har flest sange med i Højskolesangbogen, og hans elskede sange og salmer er omdrejningspunktet i en ny bog om den 86-årige digter. Bogen bærer samme titel som hans mest kendte sang, ”Du kom med alt det, der var dig”, som over flere årtier har vokset sig til at være en af de mest afholdte fællessange.

Jens Rosendal er vokset op i et indremissionsk hjem i Vendsyssel, og da han var 50 år gammel, var han både gift og far til tre, så det stod ikke skrevet nogen steder, at han skulle forelske sig hovedkulds i en meget yngre mand. Men som lærer på Løgumkloster Højskole mødte han i 1981 den blot 19-årige Ulrik, og det var til Ulrik, han skrev sin forelskelsessang. Fordi den var så personlig, blev den på det tidspunkt lagt i skrivebordsskuffen, og først da han nogle år senere lavede en teateropsætning af eventyret om Klods-Hans med en gruppe højskoleelever, fik andre ”Du kom med alt det, der var dig” at høre. Den passede nemlig til slutscenen i stykket, hvor prinsessen beslutter, at hun vil gifte sig med Klods-Hans.

Lige som det tog ham mange år at springe ud som homoseksuel, tog det også mange år for denne sang at blive udbredt. ”Jeg mere kravlede end sprang. Det samme kan man faktisk sige om ’Forelskelsessang’. Den er også kravlet frem, helt uden lancering. Den begyndte med at blive sunget på nogle efterskoler og højskoler, og så har den bredt sig ud over det hele. Nu bruges den alle steder og ved alle lejligheder, både i kristne og ikke-kristne sammenhænge”, fortæller Jens Rosendal i den nye bog af Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt, som udkom i sidste uge. Jens Rosendal var kærester med Ulrik i knapt tyve år, før Ulrik pludselig døde af et hjertestop, blot 39 år gammel, og efterfølgende skrev Rosendal endnu en sang til ham, ”Kærlighedssang ved et tab”. De to sange hører sammen, og kan synges på hinandens melodier. Og som Jens Rosendal pointerer i den nye bog, så er budskabet i de to sange det samme, selvom anledningerne var vidt forskellige: At livet, det er livet værd.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2066

Gangway gør comeback

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, April 02, 2019 22:19:24

Der er gået 23 år, siden der sidst udkom et rigtigt album med det danske popband Gangway, men efter Allan Jensen, Henrik Balling og Torben Johansen fandt sammen og tog på turné for nogle år siden, er de nu klar til en ny udgivelse. I 1980’erne og 1990’erne gjorde de sig bemærket med numre som ”The Mountain Song”, ”Come Back As a Dog” og ikke mindst det store hit ”My Girl and Me”, som oprindeligt udkom i 1986 og blev forsøgt lanceret internationalt et par år senere. ”My Girl and Me” handler om et kærestepar, der altid ender i druk og skænderier, men sangen rummer også nogle tekstlinjer, der har givet anledning til undren hos mange gennem årene: ”Wine is a mocker, strong drink is raging, and whomsoever is deceived thereby is not wise. Proverbs, Chapter 20, Part 4: Warnings and instructions”.

Sangskriver Henrik Balling forklarede engang i musikerbladet KODA/dk, hvordan de noget specielle formuleringer landede i sangen: "Jeg så en udsendelse om den svenske duo Hasse og Tage, som fortalte, at de lod sig inspirere af tilfældige bibelopslag. Jeg manglede noget til mellemspillet, så jeg prøvede lykken og fandt advarslen mod druk i Ordsprogenes Bog. Det passede til sangens historie, og jeg refererede også til inspirationen: "Proverbs, Chapter 20, Part 4: Warnings and Instruction". Jeg har prøvet det med bibelopslag siden, men der har det aldrig virket".

I den danske udgave af Bibelen lyder advarslen i Ordsprogenes Bog ”Vinen er en spotter, øl giver larm, ingen, der dingler af det, har visdom”, hvilket også kunne være interessant at høre fremlagt i en popsang. Der er allerede frigivet flere nye sange fra Gangway, men på fredag udkommer altså hele albummet, der har fået titlen ”Whatever It Is”.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2064

Forår og frydeligt jubelkor

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, March 25, 2019 21:47:28

Vi har for nylig passeret jævndøgn, i weekenden skifter vi til sommertid, og meteorologerne giver os grund til at tro på bedre vejr i de kommende dage efter en usædvanlig våd marts måned. Eller sagt med på en noget mere poetisk måde: ”Frydeligt med jubelkor hilses vårens komme, svalen melder trindt på jord: Frostens tid er omme”. Sådan lyder det i sangen, der i sin oprindelige form på latin er den ældste kendte forårssang herhjemme.

På grund af sin gregorianske stil er der nogen, der mener, at selve melodien muligvis helt tilbage fra 1100-tallet, men i hvert fald kendes den fra slutningen af 1400-tallet, hvor Morten Børup menes at have skrevet sin ode til foråret. Børup var rektor på Aarhus Katedralskole og udgav i 1491 bogen ”Carmen Vernale”, der også er en af de titler, som hans latinske originaludgave af ”Frydeligt med jubelkor” kendes under. Den anden er ”In vernalis temporis”, som betyder ”i foråret”, og som udgør den første linje i sangen. Det Kongelige Bibliotek fortæller i en gennemgang af den historiske sang om en bog fra 1500-tallet, hvori Morten Børups sang omtales som ”en dejlig ode til den yndige forårstids komme, som han lod disciplene synge, når de den første dag i maj bragte vårens første blomster og blade ind i byen". Og disciplene, det vil sige eleverne, på Aarhus Katedralskole har siden da gennem hundredvis af år sunget foråret ind med ”In vernalis temporis”.

Aarhus er endda så nært knyttet til melodien, at den gennem mange år også har kunnet høres dagligt fra klokkespillet i tårnet på Aarhus Rådhus. Morten Børups tekst på latin er oversat til dansk flere gange, blandt andet som ”Frydeligt med jubelkor” af Frederik Moth og som ”Våren, våren er i brud”, og melodien er også forsøgt fornyet. Den store komponist Carl Nielsen skrev med en del års mellemrum hele to melodier til danske oversættelser af ”In vernalis temporis”, men det er stadig den måske tusind år gamle melodi, der oftest følger Danmarks ældste forårssang.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2062

Disco, tango og galla

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, March 18, 2019 22:12:12

Der er lagt op til stor Melodi Grand Prix-fest, når Aalborg på lørdag tager imod blandt andre Gry, Anette Heick, Silas Holst, Lonnie Devantier og kapelmester Henrik Krogsgaard, som kommer på besøg med gallashowet ”Disco Tango”. Sammen optræder de med kendte Grand Prix-sange fra både Danmark og andre lande, og titlen henviser naturligvis til den danske vinder for præcis 40 år siden.

Egentlig skulle Gitte Hænning have fremført ”Disco Tango” dengang i 1979, men tre uger før showet ringede hun til tv-vært Jørgen de Mylius og meldte afbud. Mylius tog straks kontakt til sangens bagmand Tommy Seebach og forklarede ham, at med så kort tid til Melodi Grand Prix var den eneste realistiske løsning, at Seebach selv gik på scenen. Efter en lang pause lød svaret: ”Det tør jeg sgu ikke. Mig i en direkte udsendelse med Danmarks øjne stift stirrende på mig. Jeg skal have mine musikere og mit klaver at klamre mig til”, forklarede Tommy Seebach ifølge Jørgen de Mylius i bogen ”Tak for al musikken”. Men Seebach fik lov til at få et flygel på scenen, og så indvilgede han lidt tøvende.

Resten er Grand Prix-historie, og en del af historien genoplives lørdag i Aalborghallen.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2060

Anne Linnet-koncerter mod tortur

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, March 18, 2019 22:11:33

30-året for en af Anne Linnets største succeser, albummet ”Jeg er jo lige her” fra 1988, er blevet markeret med en jubilæumstur, som naturligt nok begyndte sidste år. Fejringen når til vejs ende, når Anne Linnet i weekenden giver to koncerter på et ganske særligt sted med et betydningsfuldt formål. Om pladen ”Jeg er jo lige her” har Linnet selv sagt, at den emmer af uskyld.

”Har du været helt sort følelsesmæssigt og kommer om på den anden side, så finder du en ro i dig, der gør, at du ved, at du kan klare den. Og hvis man ved det med sig selv, er man bundfældet, også hvad børn og familie angår. Det er forskelligt, hvordan man kommer igennem følelsesmæssige kriser. Nogle søger professionel hjælp udefra, men for mig var det mere tætte venner, der hjalp”, sagde hun for nogle år siden til Gaffa.

Lørdag og søndag giver hun de sidste jubilæumskoncerter på Det Kongelige Teaters gamle scene i København, og det er til støtte for folk, der virkelig kan have brug for professionel hjælp udefra. Koncerterne er nemlig arrangeret sammen med instituttet mod tortur DIGNITY, og overskuddet går til DIGNITYs arbejde med at behandle torturofre og forebygge brugen af tortur rundt om i verden.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2059

Popsanger med stækkede vinger

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, March 12, 2019 22:44:57

En af den seneste tids mest omtalte musikere havde nok helst været opmærksomheden foruden. Den amerikanske popstjerne og r’n’b-producer R. Kelly har flere sager kørende og har siddet varetægtsfængslet for at have forgrebet sig seksuelt på fire kvinder, som på det pågældende tidspunkt var under 17 år. Sagen fortsætter i næste uge, men R. Kelly selv afviser at have gjort noget forkert.

I hjemlandet USA har han været et stort navn siden 1990’erne, både som sanger og som sangskriver og producer for andre stjerner, blandt andre Michael Jackson, Whitney Houston og Lady Gaga. Herhjemme forbindes hans navn nok primært med det store hit ”I Believe I Can Fly” fra filmen ”Space Jam” i 1997. Den iørefaldende ballade om at drømme om at sprede vingerne ud og flyve væk har siden da været brugt i mange sammenhænge, men faktisk er det en lidt aparte tekst for R. Kelly, for han bryder sig selv ikke om at flyve, og hans voldsomme flyskræk har altid været en kilde til bekymring, når han skulle rundt i verden på turné.

Her og nu er hans primære bekymring dog nok, at sagen om seksuelle overgreb fortsætter ved endnu et retsmøde i næste uge.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2057

Ghost som musical

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, March 12, 2019 22:43:28

Idéen med at omskabe filmsucceser til musicals griber om sig i disse år, og i morgen er der dansk premiere på endnu en af slagsen. I 1990 blev filmen ”Ghost” med blandt andre Patrick Swayze og Demi Moore et af de største hits i biograferne med sin rørende historie om den unge kvinde, der får skabt kontakt til sin afdøde kæreste. Handlingen sættes nu op som musical, og naturligvis inkluderer det sangen fra filmens mest kendte scene med hovedpersonerne sammen ved en ler-drejebænk, ”Unchained Melody”.

Sangen var egentlig fra 1955, og indspilningen med The Righteous Brothers i filmen var fra 1965, men i 1990 blev den igen et gigantisk hit. Det var der ikke mange, der havde forudset, da The Righteous Brothers udgav den i 1965, for den var kun blevet indspillet som fyld til et album med duoen. Men da den også landede som B-side på singlen ”Hung On You”, valgte mange amerikanske radioværter at spille ”Unchained Melody” frem for ”Hung On You”, og en sand klassiker var født. I morgen er der dansk premiere på ”Ghost”-musicalen i Albertslund og herefter i Aalborg, Esbjerg, Vejle og København.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2056
Next »