Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Månelandingens sange

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, July 16, 2019 22:44:05
For et halvt århundrede siden sad det meste af verden med tilbageholdt åndedræt, indtil et menneske natten til den 21. juli 1969 dansk tid for første gang satte sin fod på Månen. Den amerikanske astronaut Neil Armstrong trådte ud af Apollo 11-missionens landingsfartøj The Eagle og proklamerede, at dette var ”et lille skridt for et menneske, et kæmpespring for menneskeheden”. Den første bemandede månelanding påvirkede hele samtiden og gav naturligvis også inspiration til sange, der i mere eller mindre tydelig grad handlede om menneskets erobring af rummet. En af de bedst kendte er David Bowies sang om astronauten Major Tom, ”Space Oddity”, som blev udgivet ni dage, før Apollo 11 blev opsendt, og som derfor blev nært forbundet til hele projektet. Elton Johns astronautsang ”Rocket Man” hører til i samme kategori, men det var en lidt ældre sang, der blev NASA-holdets egen månelandingsmelodi. Med sig på turen ud i rummet havde astronauterne Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins blandt andet et kassettebånd med måne-relateret musik som ”Moonlight Serenade”, ”Going Back to Houston” og ikke mindst ”Fly Me To the Moon”, som blev den første sang afspillet på Månen. ”Fly Me To the Moon” er fra 1954 og blev udgivet som ”In Other Words” af cabaretsangerinden Felicia Sanders. Flere andre kunstnere tog sangen op, inden Frank Sinatra og Count Basies orkester med Quincy Jones som dirigent i 1964 lancerede det, der i dag er kendt som den definitive version af ”Fly Me To the Moon”. Og det var denne udgave, astronauterne lyttede til undervejs på turen fra Jorden til Månen, og da Buzz Aldrin tog den med ud af landingsfartøjet i en lille båndoptager, gjorde han den til den første sang på Månen. Sangen blev også på Jorden forbundet med den store menneskelige og tekniske bedrift, amerikanerne gennemførte i 1969, og da Neil Armstrong i 2012 gik bort, fremførte jazzsangerinden Diana Krall ved en mindeceremoni ”Fly Me To the Moon” til ære for den mand, som for 50 år siden blev det første menneske på Månen.

  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2103

Spørgsmål: Langebro på Aalborg Stadion

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, July 16, 2019 22:41:28
Hej Tor Det er flere år siden jeg sidst har været inde og se AaB spille, men kom til at tænke på det forleden. Jeg hørte "Langebro” med Gasolin og først der gik det op for mig at det nummer, der altid blev spillet (måske stadig?) når holdet kom på banen minder utrolig meget om "Langebro". Bare i en slags technoversion. Tager jeg helt fejl? Mvh Thomas Hej Thomas Nej, den er skam god nok. Sagen er den, at de begge er baseret på folkesangen "Geordie", der kan spores helt tilbage til det 17. århundrede. Den findes på flere forskellige sprog, og i 1962 indspillede sangerinden Joan Baez den engelsksprogede, som i øvrigt begynder med ordene "As I walked out over London bridge one misty morning early" - ikke fjernt fra Gasolins "Da jeg gik ud over Langebro en tidlig mandag morgen". Dance-versionen af "Geordie", som har været fast inventar ved AaB's hjemmekampe, er fra 2004 og med den italienske DJ Gabry Ponte. Med venlig hilsen Tor Bagger

  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2102

Spørgsmål: Sommerferiebussen

BrevkassePosted by Tor Bagger Mon, July 08, 2019 22:20:40

Hej Tor

Det gamle radioprogram ”Sommerferiebussen” havde en kendingsmelodi med en sjov trumpetmelodi, som jeg er kommet til at tænke på i denne tid. Kender du den?

Mvh. Elin

Hej Elin

Det var Los Mejicos-udgaven af ”Magic Trumpet”, der blev brugt i ”Sommerferiebussen” i mange år. Du kan på Youtube genhøre nummeret, som i øvrigt findes i mange versioner, nogle steder med titlen ”Happy Trumpeter”.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2101

Bossanovaens gudfar er død

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, July 08, 2019 22:18:27

Det var ikke bare en stor musiker, men nærmest en genre-fadder, der gik bort i weekenden, da brasilianske João Gilberto døde i en alder af 88 år. Gilberto var fra 1950’erne en af de primære kræfter bag den særlige brasilianske blanding af samba og jazz, som kom til at gå under betegnelsen bossanova. Gilberto gjorde også genrens bedst kendte sang, ”The Girl From Ipanema”, verdenskendt, men det var hans gode ven Antonio Carlos Jobim, der skrev sangen sammen med tekstforfatteren Vinícius de Moraes. På en bar i Rio de Janeiro betragtede de ofte den 17-årige Helo Pinheiro gå forbi, og hendes udstråling inspirerede Jobim og Moraes til ”Garota de Ipanema”, som sangen hedder i den originale portugisiske version.

”The Girl From Ipanema” blev et stort hit, da João Gilberto og Stan Getz indspillede den i 1963 med Gilbertos hustru Astrud Gilberto som sangerinde, og interessen for sangen kom til at ændre hele området omkring Ipanema-stranden, blandt andet på grund af turistinteressen for Ipanema i kølvandet på bossanova-succesen. Selv gaden, hvor de to sangskrivere sad og beundrede den unge skønhed, er i dag omdøbt til Rua Vinícius de Moraes.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2100

Masser af Creedence-hits i bagagen

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Mon, July 08, 2019 22:17:17

Torsdag spiller John Fogerty fra Creedence Clearwater Revival i Royal Arena i København som en del af turnéen ”My 50 Year Trip”, hvilket egentlig er et misvisende navn, for det er 60 år siden, han dannede sit først band, og det er 52 år siden, Creedence Clearwater Revival debuterede – men det er rigtigt nok 50 år siden, bandet for alvor tog verden med storm med hele tre populære LP’er i 1969. John Fogerty spillede i mange år med sin bror Tom og et par ungdomsvenner, først som The Blue Velvets og senere under navnet Golliwogs.

Efter en pause med blandt andet værnepligt fandt de sammen igen og skulle have et nyt navn. Tom Fogerty havde gennem en ven hørt om en fyr med det specielle navn Credence Nuball, som han mente kunne bruges til noget. John kom med ordet Clearwater med henvisning til en ølreklame, der fremhævede det rene vand på bryggeriet, og så tilføjede de Revival for at skabe gejst omkring bandets gendannelse. I bogen ”An American Son” fortæller John Fogerty, at de skulle udveksle idéer til et nyt bandnavn med pladeselskabsmanden Saul Zaentz, og at de i nervøsitet opfordrede ham til at afsløre sine forslag først. Zaentz insisterede dog på, at musikerne selv indledte med deres bedste bud, og da de sagde ”Creedence Clearwater Revival”, svarede han: ”Jeg har lige revet min liste i stykker”.

Bandet fik således det mærkværdigt sammensatte navn Creedence Clearwater Revival, og i de følgende år fik de stor succes med John Fogertys sange så som ”Proud Mary”, ”Have You Ever Seen the Rain”, ”Down On the Corner” og ”Bad Moon Rising”.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2099

Spørgsmål: Very welcome hjem

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, July 02, 2019 22:02:29

Hej Tor

Jeg så for nylig, at du ledte en læser på vej med en gammel vise, og da vi nok opererer i samme ”aldersklasse” med mit spørgsmål, prøver jeg også lykken: Der findes en gammel dansk sang om en mand, der kommer hjem til Danmark og vil købe det meste af København. Måske hedder den noget med ”Very well” (men det er ikke ligetil at søge på ”Very well”). Ved du, hvad det er jeg tænker på?

Mvh Erik

Hej Erik

Det må helt bestemt være historien om Peter Svendsen fra Istedgade, der vender hjem fra USA som mr. Swanson. Sangen hedder nemlig ”Very, very welcome hjem, Mr. Swanson”. Der findes flere indspilninger af ”Very, very welcome hjem, Mr. Swanson”, men så vidt jeg kan se, er den oprindelige fra 1939 med skuespilleren Ole Monty – i hvert fald den oprindelige danske udgave. For egentlig er det en oversættelse af en svensk sang med Lasse Dahlquist, der også skrevet melodien til ”Very, very welcome hem, Mr. Swanson”

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2098

Let the good vibes get a lot stronger

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, July 02, 2019 22:01:13

Det er 40 år siden, musikerne John Guldberg og Tim Stahl fandt sammen og dannede bandet Laid Back, og jubilæet fejrer de i år med et nyt album og en stribe sommerkoncerter. En af dem finder sted onsdag eftermiddag på åbningsdagen for årets Nibe Festival, hvor må forventes at diske op med numre som ”Bakerman”, ”White Horse” og ”High Society Girl”, og uanset hvordan vejret bliver, vil publikum formentlig også kræve at høre deres største hit, ”Sunshine Reggae”.

Idéen til den lidt eksotiske sommersang opstod, da John Guldberg og hans kone var på bryllupsrejse på Sankt Thomas i De Vestindiske Øer, hvor der var karneval og optog med steeldrums og dans, som pludselig blev afløst af fællessang – og det skifte og den samlede livsglæde satte idéerne i gang hos Guldberg. Hjemme i Danmark blev en ny melodi nærmest jammet frem af de to musikere på en solrig lørdag i 1981, og teksten blev sat sammen af blandt andet klistermærker og postkort, der hang på musikernes toilet: ”Gimme gimme”. ”Good vibes”, ”Take it easy” og så videre. De to musikere måtte ud og låne en steeldrum, og da legetøjsharmonikaen i introen kun havde fire toner, måtte de også have fat i en rigtig harmonika, da resten af nummeret skulle indspilles. Men Guldberg og Stahl stod for det meste på egen hånd, og det havde sine fordele, at pladeselskabet ikke blandede sig:
- Selskabet koncentrerede sig bl.a. om ’High Society Girl’, så den blev totalt ødelagt med masser af firserkrom og hitklang. Ingen troede rigtig på ’Sunshine Reggae’, så vores oprindelige indspilning blev bevaret. Derfor fik den sin tidløse charme. Når vi har lavet vores bedste ting, er det, når vi har været mest ubevidste og mindst spekulative, fortalte John Guldberg for ti år siden til bladet Koda/DK.

Ud over Laid Back kan man på årets Nibe Festival opleve navne som Westlife, Mø, L.O.C., The Minds of 99 og Benal.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2097

Spørgsmål: Brudens far

BrevkassePosted by Tor Bagger Mon, June 24, 2019 20:23:15

Hej Tor

I anonymitet: Jeg er så småt begyndt at tage noter til talen til min datters bryllup. Jeg har engang hørt en vise, hvor en far mindes tiden med sin datters opvækst ifm. at hun skal giftes. Jeg har en idé om, at jeg vil kunne låne lidt derfra, men jeg kan sgutte finde den. Siger det dig noget?

Mvh ”brudens far”

Hej!

Du leverer faktisk selv den ledetråd, du søger. For hvis jeg ikke tager helt fejl, så er det ”Brudens far”. Man kan diskutere, om det kan kaldes en vise, for det er Osvald Helmuth, der taler hen over pianistens melodi. ”Klokken slår, tiden går”, som han konstaterer i den bittersøde tekst om, at datteren for alvor flyver fra reden. ”Brudens far” stammer fra ABC-Revyen i 1952.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2096
Next »