Musikbrevkassen

Musikbrevkassen

Brevkasse og musiknyheder

Musikbrevkassen.dk er et utraditionelt musiksite. Læs nyhedshistorier om kendte sange - Få besvaret dine musikspørgsmål i brevkassen.

Spørgsmål: Punk-kyllinger

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, September 17, 2019 21:58:59

Hej Tor

Nu må det være min tur til at få hjælp fra dig. Kender du et nummer fra firserne, som er en slags punk (ikke vildt, men derhenad), hvor en kyllinge/høne-lyd er det gennemgående element? Jeg skal ikke bruge den til noget særligt. Er bare ved at blive skør af at ”kunne huske den uden rigtigt at kunne den”.

Med venlig hilsen Christiane

Hej Christiane

Jeg kender godt fornemmelsen og vil gerne hjælpe med at få følelsen ud af kroppen. Nummeret stammer fra 1980 og hedder ”Psycho Chicken”. Det var gruppen The Fools, der udgav ”Psycho Chicken”, men de baserede den på Talking Heads-nummeret "Psycho Killer" – som igen var baseret på en anden sang. Den specielle "fa fa"-sekvens i ”Psycho Killer” er bygget over Otis Redding-nummeret ”Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)”, og David Byrne skrev ”Psycho Killer” i et forsøg på at lave et Alice Cooper-agtigt nummer. Han syntes selv, at resultatet var lidt fjollet, men det var ingenting i sammenligning med den efterfølgende parodi ”Psycho Chicken”.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2126

Springsteen hyldes i Danmark

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, September 17, 2019 21:55:46

Hyldest til Bruce

Det er en af rockmusikkens giganter, der i næste uge fylder 70 år, og helt som forventet og fortjent bliver den runde dag også fejret af mange andre en fødselaren selv. Bruce Springsteen, som det handler om, er blandt andet omdrejningspunkt for en hyldestkoncert på spillestedet Train i Aarhus i aften og i Amager Bio i København i morgen, hvor en stribe danske stjerner på hver deres måde fortolker Springsteens sange og hylder de aftryk, han har sat i verden. Begivenheden bærer navnet ”Born to Run – en hyldestkoncert for Bruce Springsteen”, men det er ikke på forhånd offentliggjort, om nogen af de medvirkende rent faktisk skal fremføre sangen, det hele er opkaldt efter.

Springsteen havde i begyndelsen af 1970’erne udgivet sine to første LP’er, som langt fra var blevet så store succeser, som han og ikke mindst pladeselskabet havde sat næsen op efter. Der lå derfor et vist pres på hans skuldre, da han gik i gang med materialet til sit tredje album, men meget tidligt fik han idéen til selve titlen ”Born to Run” en dag, hvor han sad med guitaren på kanten af sin seng.


- "I første omgang troede jeg, det var navnet på en film, eller noget jeg havde set på en bil på racerbanen. Jeg kunne godt lide udtrykket, fordi det ledte tankerne hen på et filmisk drama, som jeg mente kunne fungere til den musik, jeg havde hørt i mit hoved”, fortalte Bruce Springsteen senere om tilblivelsen af ”Born to Run”.

Han arbejdede i månedsvis med både teksten og indspilningen, som var mere omfattende og detaljeret end hans tidligere udgivelser, men da ”Born to Run” endelig lå klar i 1975, gav sangen – og hele albummet af samme navn – ham det store gennembrud, som han havde gået og ventet på. 44 år senere er ”Born to Run” stadig en af Springsteens mest populære sange, og i aften er det også navnet på den danske hyldestkoncert til den snart 70-årige ”Boss”. Blandt gratulanterne på scenen er Steen Jørgensen fra Sort Sol, Carl Emil Petersen, Poul Krebs og Søs Fenger.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2125

Spørgsmål: Casper Christensen og Fandens fiol

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, September 10, 2019 20:13:55

Hej Tor

Jeg var helt vild med Casper og Mandrilaftalen dengang og følger på Facebook en gruppe, der deler de gamle sketches (eller hvad man nu skal kalde det). Forleden genså jeg klippet hvor Casper ender med at skulle i violin-duel med Fanden selv. For tyve år siden tænkte jeg ikke så meget over musikken i duellen, det gjorde jeg nu! Ved du hvad det var?

Mvh Nikolaj

Hej Nikolaj

Vi er på samme hold, kan jeg forstå, og jeg kan også godt huske indslaget om en sjælekontrakt, der viser sig at være en ponykontrakt – men jeg måtte dog lige genfinde klippet for at få identificeret musikken. Det drejer sig om The Charlie Daniels Band med “The Devil Went Down To Georgia”, så sangvalget til denne bizarre dyst med Fandens fiol er ikke helt tilfældigt.

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2124

Gasolin’ på museum

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, September 10, 2019 20:10:45

Det er svært at sætte en præcis dato på, men alle tiders danske rockband Gasolin’ tog sin begyndelse i 1969, og 50 års-jubilæet skal naturligvis markeres. I morgen er der officiel åbning af en decideret museumsudstilling om Larsen, Beckerlee, Jønsson og Berlev på Ragnarock, som ligger i Roskilde og er museum for pop, rock og ungdomskultur. Blandt seværdighederne er flere billeder og genstande, som ikke før har været vist. Skulle man søge mod Roskilde for at se udstillingen ”Gasolin' 1969-1978 - Så kom med mig”, er adressen let at huske: Ragnarock ligger naturligvis på Rabalderstræde.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2123

Sebastian (og Knud) fylder 70 år

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, September 10, 2019 20:07:49

Han fylder godt nok først rundt sidst på året, men fejringen af musikeren Sebastian er allerede i fuld gang og har også kurs mod Nordjylland. Sebastian bliver 70 år den 19. december, og gennem næsten 50 år har han sat masser af markante aftryk i dansk musik. Kunstnernavnet Sebastian har hængt ved lige så længe, selvom det slet ikke var hans egen opfindelse. Knud Christensen, som han egentlig hedder, deltog for nogle år siden i TV 2-programmet ”Toppen af poppen”, og her fortalte han, hvordan han blev til Sebastian. I hans helt unge dage, hvor han sang på engelsk, havde et udenlandsk pladeselskab vist interesse for at udgive hans musik, men de mente ikke, at man i andre lande ville kunne udtale navnet Knud, så de gav ham en liste over mulige kunstnernavne. Knud Christensen selv troede dog ikke på, at projektet ville blive til noget, så han fik aldrig peget på sit foretrukne navn.

- En dag bliver jeg ringet op inde fra radioen, og da jeg kommer ind, bliver programværten ved med at kalde mig Sebastian, og pludselig ser jeg et singlecover med et billede på, og så står der "Sebastian" på coveret, og så var jeg jo fanget, men tænkte, det varer vel bare et øjeblik, så kan jeg hedde Knud igen, fortalte Sebastian i ”Toppen af poppen”.

Navnet blev hængende, og derfor er det heller ikke Knud, men Sebastian, der fejres ved hyldestkoncerter i den kommende tid. Danmarks Underholdningsorkester og en stribe solister fortolker sange af Sebastian, som også selv er på scenen, og på lørdag kan fødselsdagsshowet opleves i Musikkens Hus i Aalborg.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2122

Spørgsmål: En anden dans i måneskin

BrevkassePosted by Tor Bagger Tue, September 03, 2019 22:02:34

Hej Tor

Kort og godt: Jeg kan huske engang at have hørt en ret god genindspilning af ”Danse i måneskin”, men husker ikke hvem det kunne være med. Den ville jeg gerne finde. Tak!

René

Hej René

Når vi springer forbi Trine Dyrholms originale version fra Melodi Grand Prix i 1987, er der for mig at se to seriøse bud på et svar: Nordjyske Souvenirs lavede en ret effektiv og lidt rocket udgave i 2000, mens Sweethearts indspillede den som en langsom ballade i 3/4-takt i 2005. Mon ikke det er en af dem?

Med venlig hilsen

Tor Bagger  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2121

Morsom musikalsk menstruation

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, September 03, 2019 22:01:58

Forleden sendte TV 2 Zulu deres årlige ”Zulu Comedy Galla”, som normalt fylder scenen og skærmen med komikere, men i år var det en nordjysk sangerinde, der stjal en god del af opmærksomheden. Kender man Annika Aakjær fra Vodskov, er det formentlig for hendes poetiske og personlige popsange, men hun har også turneret med et soloshow med både musik og anekdoter, og i den forbindelse opstod en meget underholdende sang om menstruation, som hun optrådte med ved ”Zulu Comedy Galla”, og som hurtigt blev et hit på de sociale medier. Teksten om cyklus, natbind og menstruationskopper er Aanika Aakjærs egen, men i modsætning til normalt har hun lånt en melodi med en knapt så morsom forhistorie.

Ifølge bogen ”Anne, Sanne og Lis” døjede musikeren Morten Kærså i årevis med angstproblemer, efter han som barn havde sneget sig til at se noget af tv-gyserserien ”Belphegor – spøgelset fra Louvre”. Selv som voksen kunne det holde ham vågen om natten, men det lykkedes ham også at bruge nætterne kreativt. Her skabte han grundlaget for sangen ”Woodoo”, som han sammen med Sanne Salomonsen og Hans Henrik Koltze arbejdede videre med for gruppen Sneakers. Den angstplagede musiker havde dengang næppe forestillet sig, at linjen ”Han laver voodoo om natten” mange år senere skulle blive til ”Du skal brug’ natbind om dagen”.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2120

Septembers himmel er så blå

MusiknyhederPosted by Tor Bagger Tue, September 03, 2019 22:00:16

Hver årstid sine sange og hver måned sine melodier. På skillelinjen mellem sensommeren og efteråret er en af de mest passende danske sange ”Septembers himmel er så blå”, som har været elsket, siden skoleklasser landet over tændte for radioen i september 1949. Digteren og underviseren Alex Garff, som også er kendt for ”Heksemutter lod en tudse” og den danske tekst til Lucia-sangen ”Nu bæres lyset frem”, havde det år fået en opgave af Danmarks Radio. Han var ifølge Det Kongelige Bibliotek blevet bedt om at skrive en ny sang til ”Danmarks Skoleradio”, som man på skolerne kunne tænde for i skoletiden, så eleverne kunne synge med på udvalgte sange, og til et tema om årstidssange ville man gerne præsentere en helt ny sang. Otto Mortensen havde komponeret melodien, og i bladet ”Danmarks Skoleradio” var tekst og noder på forhånd sendt ud til skolerne. Den 2. september 1949 kl. 9.15 tændte lærere over hele landet for radioen, så alle kunne stemme i: ”Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide, og lydt vi hører lærken slå som før ved forårstide”.  • Comments(0)//www.musikbrevkassen.dk/#post2119
Next »